film

Eski Topraklar, Yeniden Çevrimler, Aşırmalar ve Yeşilçam

ZDF nefis bir iş yapmış ve Yeşilçam'ın yeniden çevrimleri, yabancı sinemadan aşırmaları ve dönemin sinemasına ilişkin röportajlı, araştırmalı tek bölümlük bir belgesel ortaya koymuş. Çalışma, 17 Temmuz Pazar gününe kadar aşağıdaki bağlantıdan izlenebilir. Tıklayın:

Motör: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması

 

Havadisler

Biraz da kendimden havadis vereyim. Şu sıra ne yapıyorum diye...

Günler Poyraz Karayel'in üçüncü sezonu için hazırlanmakla geçiyor. Yeni sezonun evrenini ve genel hikayesini kurduktan sonra yeni karakterlerimizi yazmaya başladık. Bayram sonrasında kaldığımız yerden devam edeceğiz gibi.

Kaldığımız yer demişken. Bu fotoğraf dizinin ikinci sezon final bölümünün iskeleti çıkarılırken tahtaya yazılmış notlardan silinmeden kalmıştı. Ben yeni sezon için kadroya dahil olduğumda toplantı odasında ilk gördüğüm şeydi. Ekipteki herkesin de çok hoşuna gitti bu yazının orada öylece kalmış olması. Evet, kaldığımız yer tam da şurasıydı:

Poyraz Karayel

Poyraz Karayel

Dizi haricinde bir de kişisel projelerimden biriyle, yazdığım ilk uzun metraj senaryosu olan Eski Toprak ile ilgili birtakım hoş gelişmeler var. Filmi yazarken oynar mı diye hayal bile etmeye çekindiğim bir efsanenin, sevgili Kadir İnanır'ın önünde senaryo. Bakarsınız sever de çekeriz, kim bilir?

 

Boş Zaman Tavsiyeleri

Şu sıra boş vakit bulmakta zorlansam da bayramda tatil yapacaklar, gölgede okuyacak kitap arayanlar için tavsiyelerim var.

Bir Filmin Serüveni 1-2 ve Amcam Hamlet

Bir Filmin Serüveni 1-2 ve Amcam Hamlet

İlk kitap, Amcam Hamlet. İldeniz Kurtulan ismini, ne yazık ki, çok başarılı bir çevirmen olarak değil Güneş K.'nın babası olarak duymuştum ilk kez. Sonra, yazarın bir anı-roman diye tanımladığı Amcam Hamlet'i duyup da biraz araştırınca Tagi Babazade karakterini çok merak ettiğimi hatırlıyorum. Niyeyse aklımdan çıkmış o dönem, almamışım kitabı. Kısa bir süre sonra teşkilatçılığı, casusluğu konu alan bir araştırma yapmam da gerekince Sovyet Devrimi ve yeşermek üzere olan Azerbaycan'ı kendi ecdadının başından geçenler üzerinden anlatan Amcam Hamlet'i hatırladım. Bu kez de aramama rağmen baskısını bulamamıştım ki sağ olsun sevdiğim, buldu aldı hediye etti. Okurken insanın içini acıtsa da çok ilginç karakterleriyle, bildiğimizi sandığımız ama hiç bilmediğimiz bir tarihi sırtına alarak yazılmış güzel bir roman Amcam Hamlet. Everest Yayınları'nın bastığı bu İldeniz Kurtulan eserini şiddetle tavsiye ederim.

İkinci kitap, iki ciltten oluşan bir derleme; Bir Filmin Serüveni. Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi'nin 2010 yılından beri gerçekleştirmiş olduğu sinema atölyelerinin deşifrelerinden oluşan bu çalışmada on üç başlık altında yirmi yedi sinemacı bildiklerini, gördüklerini paylaşmış. Bir filmin senaryo ile başlayan ve prodüksiyon sonrası ile biten tüm evreleri, konunun saygın figürleri tarafından anlatılmış. Çok teknik, çok kapsayıcı bir içerik beklemekten ziyade sektörün, sanat dalının içinden gelen gerçek sesleri duymaya da kıymet veriyorsanız oldukça güzel bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Feride Çiçekoğlu, Zeynep Özbatur, Tayfun Pirselimoğlu, rahmetlik Seyfi Teoman, Selen Uçer, Bennu Yıldırımlar, Derviş Zaim gibi birçok başarılı ismin yer aldığı bu çalışmayı özellikle sinema heveslileri yaz boyu elden bırakmadan okur diye düşünüyorum. Zeynep Ünal ve Koray Sağlam'ın yayına hazırladığı kitabın yayınevi ise İthaki.

Şimdilik bu kadar demeden önce herkese iyi tatiller diliyorum!