Az kaldı!
melih özyılmaz
Poyraz Karayel 3. Sezon Tanıtım!
Bir kişisel dönüm noktası daha... Yazdığım bir şeyi televizyonda izlediğim ilk an.
Poyraz Karayel 3. Sezon!
Poyraz Karayel
Dikkat! Bu gönderi bolca minnet ve mutluluk, eser miktarda da gurur içeriyor olabilir.
Poyraz Karayel dizisinin yeni sezonunda dahil olduğum bu müthiş ekibin emeği nihayet ilk bölümün senaryosu halini alarak elimizden çıktı. Ben de adımı senaryonun kapağında görme hayalimi gerçekleştirmiş oldum. Bundan sonrası yeni hayaller, daha çok çalışma ve umalım ki bol şans.
Yolumuz açık, seyircimiz bol olsun Poyrazcığım Karayel!
Televizyon Yazarlığı Üzerine İyi Bir Kitap
Birkaç hafta evvel, dünyada yükselen trend web dizileriyle ilgili daha derin bilgi edinebilmek için meselenin doğduğu topraklardan kaynak araştırmaya başladım. Karşıma beklediğimden fazlasını sunan kapsamlı bir televizyon yazarlığı kitabı çıktı. Kitap nihayet elime ulaştı ve göz atma fırsatım oldu. Sizlerle de paylaşayım istedim. Adı, Write To TV: Out of Your Head and onto the Screen.
Kitabın yazarı Martie Cook prestijli Emerson College'da profesör ve kürsü sahibi olarak ders veriyor halen. Daha önce Full House dahil birçok ünlü dizide senaristlik, Entertainment Tonight ve The Today Show gibi programlarda yazarlık ve yapımcılık yapmış olan Cook, aynı zamanda ABC, NBC, CBS ve PBS'te, yani ABD'nin büyük dört kanalında çalışmış tecrübeli bir isim.
Kitapta teknik ve pratik bilgilerin yanı sıra Curb Your Enthusiasm, CSI ve New Girl gibi dizilerin yazar ve yapımcılarından, Jay Leno, Paul Haggis ve Norman Lear gibi önemli isimlerden tavsiyelere de yer veriliyor. Kitap bizim için geçerli olmayan ama ABD'li senaristler için elzem, pazarlama ve menajerlikle ilgili gibi birçok bölüm içerse de bunların dışında kalan ve daha evrensel bilgiler barındıran kısımları da oldukça doyurucu. Özellikle türler ve bu türlerin kurulumuna dair bilgilerin verildiği parçalar çok değerli.
Örneğin kitabın ikinci bölümü komedi, komedi türleri, sit-com hikayelerinin geliştirilmesi, komedik yapılarda A, B, C, D hikayelerinin kurulumu ve sit-com strüktürü üzerine çok detaylı bilgiler veriyor. Üçüncü bölüm ise prime time dramalarına yoğunlaşıyor. Hikaye ya da karakter temelli dramalar, televizyon filmleri ve orijinal önermelere ulaşmanın yolları bu bölümde anlatılıyor. Altıncı bölüm karakter yaratımına, sekizinci bölüm ise diyaloğa ayrılmış. Kitabı almama ilk sebep olan web dizilerinin yazımına dair bilgiler ve inceleme ise kitabın on birinci bölümü olarak karşımıza çıkıyor.
Kitabın bu ikinci edisyonunun, ilkine göre avantajı güncel dizilerden daha çok örneğe, yazar ve yapımcılardan daha detaylı yorum ve tavsiyelere yer veriyor olması. Özetle Write to Tv'nin kütüphanenizde bulundurmaktan memnun olacağınız bir eser olduğunu düşünüyor ve İngilizce bilen tüm senaryo yazarlarına tavsiye ediyorum.