sinema

Havadisler

Biraz da kendimden havadis vereyim. Şu sıra ne yapıyorum diye...

Günler Poyraz Karayel'in üçüncü sezonu için hazırlanmakla geçiyor. Yeni sezonun evrenini ve genel hikayesini kurduktan sonra yeni karakterlerimizi yazmaya başladık. Bayram sonrasında kaldığımız yerden devam edeceğiz gibi.

Kaldığımız yer demişken. Bu fotoğraf dizinin ikinci sezon final bölümünün iskeleti çıkarılırken tahtaya yazılmış notlardan silinmeden kalmıştı. Ben yeni sezon için kadroya dahil olduğumda toplantı odasında ilk gördüğüm şeydi. Ekipteki herkesin de çok hoşuna gitti bu yazının orada öylece kalmış olması. Evet, kaldığımız yer tam da şurasıydı:

Poyraz Karayel

Poyraz Karayel

Dizi haricinde bir de kişisel projelerimden biriyle, yazdığım ilk uzun metraj senaryosu olan Eski Toprak ile ilgili birtakım hoş gelişmeler var. Filmi yazarken oynar mı diye hayal bile etmeye çekindiğim bir efsanenin, sevgili Kadir İnanır'ın önünde senaryo. Bakarsınız sever de çekeriz, kim bilir?

 

Boş Zaman Tavsiyeleri

Şu sıra boş vakit bulmakta zorlansam da bayramda tatil yapacaklar, gölgede okuyacak kitap arayanlar için tavsiyelerim var.

Bir Filmin Serüveni 1-2 ve Amcam Hamlet

Bir Filmin Serüveni 1-2 ve Amcam Hamlet

İlk kitap, Amcam Hamlet. İldeniz Kurtulan ismini, ne yazık ki, çok başarılı bir çevirmen olarak değil Güneş K.'nın babası olarak duymuştum ilk kez. Sonra, yazarın bir anı-roman diye tanımladığı Amcam Hamlet'i duyup da biraz araştırınca Tagi Babazade karakterini çok merak ettiğimi hatırlıyorum. Niyeyse aklımdan çıkmış o dönem, almamışım kitabı. Kısa bir süre sonra teşkilatçılığı, casusluğu konu alan bir araştırma yapmam da gerekince Sovyet Devrimi ve yeşermek üzere olan Azerbaycan'ı kendi ecdadının başından geçenler üzerinden anlatan Amcam Hamlet'i hatırladım. Bu kez de aramama rağmen baskısını bulamamıştım ki sağ olsun sevdiğim, buldu aldı hediye etti. Okurken insanın içini acıtsa da çok ilginç karakterleriyle, bildiğimizi sandığımız ama hiç bilmediğimiz bir tarihi sırtına alarak yazılmış güzel bir roman Amcam Hamlet. Everest Yayınları'nın bastığı bu İldeniz Kurtulan eserini şiddetle tavsiye ederim.

İkinci kitap, iki ciltten oluşan bir derleme; Bir Filmin Serüveni. Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi'nin 2010 yılından beri gerçekleştirmiş olduğu sinema atölyelerinin deşifrelerinden oluşan bu çalışmada on üç başlık altında yirmi yedi sinemacı bildiklerini, gördüklerini paylaşmış. Bir filmin senaryo ile başlayan ve prodüksiyon sonrası ile biten tüm evreleri, konunun saygın figürleri tarafından anlatılmış. Çok teknik, çok kapsayıcı bir içerik beklemekten ziyade sektörün, sanat dalının içinden gelen gerçek sesleri duymaya da kıymet veriyorsanız oldukça güzel bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Feride Çiçekoğlu, Zeynep Özbatur, Tayfun Pirselimoğlu, rahmetlik Seyfi Teoman, Selen Uçer, Bennu Yıldırımlar, Derviş Zaim gibi birçok başarılı ismin yer aldığı bu çalışmayı özellikle sinema heveslileri yaz boyu elden bırakmadan okur diye düşünüyorum. Zeynep Ünal ve Koray Sağlam'ın yayına hazırladığı kitabın yayınevi ise İthaki.

Şimdilik bu kadar demeden önce herkese iyi tatiller diliyorum!

Boş Zaman Tavsiyeleri

Hatırı sayılır bir aradan sonra yeniden merhaba.

İki kitaptan bahsedeceğim yine. İlki ünlü gazeteci Timur Soykan'ın polisiye romanı Liste. Soykan'ı Tanrı Misafirleri Oteli adlı kitabından ya da Radikal-Posta günlerinden tanıyanlar için beklenti yüksek elbette. Gerçekle kurgunun birbirine karıştığı, hipergerçeklik hissi veren Liste, devletin zirvesinde işlenen bir cinayet ve devlet içi güç savaşlarını aslına pek yakın karakterler üzerinden anlatıyor.

Liste (Timur Soykan)

Liste (Timur Soykan)

Beni kitabı almaya iten, Soykan'ın sinema eğitimi almış olması ve eserin sinema için uyarlanabilir bir polisiye olup olmadığını görmekti açıkçası. Yer yer kalabalıklaşan ve bu yüzden hantallaşan dili çok sevmemi, Grange ya da Brown'da yakalayabildiğim sinematikliği hissetmemi engellese de kitabın gerekli ilgiyi görmesi halinde rahatlıkla filme çekilebileceğini düşünüyorum. Şahsen yüzüncü sayfaya geldiğimde ilk perdeyi kafamda yazmıştım bile. Lakin politik-polisiye konusunda hem yazınımızda hem beyaz perdede yürümemiz gereken uzun yollar olduğu aşikar. Alıp almamak size kalmış.

Diğer kitap ise varlığından bir gazete haberi sayesinde haberdar olduğum ve her senaristin kütüphanesinde kesinlikle bulunması gerektiğine inandığım bir çalışma. Çalışma diyorum zira "Hovarda Âlemi-Taşrada Eğlence ve Erkeklik" adındaki bu kitap, yazarı Osman Özarslan'ın Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü için sunduğu yüksek lisans tezinden derlenmiş.

Hovarda Alemi (Osman Özarslan)

Hovarda Alemi (Osman Özarslan)

Osman Özarslan çalışmasında erkek iktidarı üzerinden alemci eğlence ve taşrayı ortaya sererken aynı zamanda senaryo yazarları için de çok faydalı bir ürün ortaya koymuş. Zira kitapta bu hovarda aleminden fırlamış ve o evrenin arketiplerini anlatan bölümler mevcut. Örneğin Belalı Sevgili, Yakışıklı gibi üst başlık karakterlerin davranış ve yaşayışlarını görebiliyoruz. Dahası kitap konu aldığı dünyanın zengin jargonunu ayağımıza getiriyor. Belalı karakterlerin, pavyoncuların karikatür gibi işlendiği film ve diziler arasında bu karakter ve jargon çalışması olarak kullanılabilecek kaynak gerçek ve güçlü işler yazmak için çok yararlı. Özarslan'ın isabetli çalışmasında kendisinin de bir mekan işletmecisi olmasının etkisi muhakkak.

Dediğim gibi uzunca bir ara vermiştim, bu sırada kayıplarımız, yolculuklarımız oldu. Dönüşte de bir günlüğüne de olsa motorlu araçlar dünyasından kaçmayı başardık. Size Büyükada'dan, Aya Yorgi'den çektiğim bir fotoğrafla veda ediyorum.

Aya Yorgi'den Sedef Adası

Aya Yorgi'den Sedef Adası